23 Mart 2015 Pazartesi

Avcı Böreği

Sevgili Zerrin'in blogunda rastladığım ve mutlaka denemeliyim dediğim bir börekti. Biz ailecek bayildik ve sık yapılacaklar listesine eklendi.
Biz link link gezmeyelim derseniz hemde benim arşivimde bulunsun diye tarifini buraya da yazıyorum.

Hazırlık Süresi: 15 Dak.
Pişirme Süresi: 25 Dak.
Toplam Süre: 40 Dak.

Malzemeler:

  • 2 adet Yufka
  • Yufka Sosu İçin
  • 1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 çay bardağı Süt
  • İç Malzemesi İçin
  • 200 gr. Kıyma
  • 1/3 çay bardağı İnce Bulgur
  • 2/3 çay bardağı Ceviz İçi
  • 1 avuç Maydanoz
  • 3-4 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 1 adet küçük Soğan
  • 1 çay kaşığı Tuz (Kendi Arzunuza Göre Ayarlayın)
  • 1/2 çay kaşığı Karabiber
  • Dışı İçin
  • 1 adet Yumurta
  • 1/3 çay bardağı Sıvı Yağ
  • 2 çay bardağı Galeta Unu

Hazırlanışı:

1- Bir tavada soğanı incecik doğrayın, zeytinyağında soğan ve kıymayı birlikte kavurmaya başlayın.
2- İnce bulguru bir tabağın içine koyun üstünü kapatacak şekilde sıcak su koyup üstünü streçle kapatın 10 dakika terlemeye bırakın.
3- Kavrulan kıymanın içine şişen ince bulguru, iri dövülmüş ceviz içini ve ince doğranmış maydanozu ekleyin. Tuz, karabiber koyup harmanlayın.
4- Bir kasenin içinde sıvı yağ ve sütü karıştırın. Yufkayı tezgaha serin. Üstüne sütlü yağlı karışımı sürün. Yufkanın üstüne 2. yufkayı yayın. Yufkadan 12 parça olacak şekilde üçgenler kesin. Üçgenin geniş kısmına kıymalı harcınızdan koyun ve sıkıca sarın.. Tüm üçgenler için aynı işlemi yapın.
5- Bir kasede yumurtaları ve sıvı yağı çırpın. Sardığınız börekleri yumurta sarısına daldırın ardından galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Sevgili Zerrin'in sayfasından birebir kopyaladım, ancak ben bir iki değişiklik yaptım. 
1. içine ceviz koymadim. Ceviz bana hep tatlı çağrışımı yapar, börek içinde olmazmış gibi geldi. Elbette önyargı belkide ceviz ile daha bile muhteşem olabilir.
2. Dışına sadece yumurta beyazı kullandım. Yumurta sarılarını diğer yaptığım tariflerde kullanmışım.

Hiç yorum yok: