21 Temmuz 2013 Pazar

Ramazan menumuz

Bu sene yine emzirmeden ötürü oruç tutmuyorum. Öncelikle büyükleri davet edelim istedik. Babaannem halam, annem babam, kayınvalidem kayınpederim ile birlikte iftar açtık. Tüm menuyu 12de mutfağa girip 5de hazır ettim. Arada eşimi marketten eksikleri getirmesini bekleyerek ara ara da Elif'i emzirerek geçirdim.
Yeşil fasulye kavurma tarifini geçenlerde arkadaşım Gülay'dan aldım. Samsundayken turşusunu kavururduk ama tazesini de çook beğendik. Kavururken tereyağı unutulunca Gülay'ınki kadar lezzetli olmadı ama yiyenler beğendi.
Tarifi çok kolay:
1 kg fasülye ayıklanır yıkanır doğranır.
Haşlandıktan sonra bol zeytinyağı ile kavrulur(tereyağıda mutlaka konulmalıymış)
Üzerine 3 yumurta kırılır:)
Barbunya pilaki orta serviste hoş bir zeytinyağlıydı. Bu da beğenildi. Tarifi ise evcininden...
Çok ama çok beğenildi. Tarifi kaybetmemek adın buraya kopyalıyorum. 
Barbunya Pilaki
Malzemeler:
  • 500 gr.  kabukları ayıklanmış taze barbunya
  • 125 ml. (Yarım su bardağı) sızma zeytinyağı
  • 1 adet iri kuru soğan
  • Deniz tuzu
  • 2 tatlı kaşığı (tsp) toz şeker
  • 1 adet iri domates, rendelenmiş (Domatesi ortadan ikiye kesin ve içini rendeleyin. Kabuğunu kullanmayın.) 
  • 1 adet havuç, 1 cm.lik küpler halinde doğranmış
  • 1 adet orta boy patates, 1 cm.lik küpler kalinde doğranmış 
  • 3 diş sarmısak, minik minik doğranmış
  • 1 adet limon
  • Süslemek için maydanoz
Tarif:
  1. Taze barbunyaları, tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.(Eğer kuru barbunya kullanacaksanız: 250 gr. kuru barbunyayı bir gece suda bekletin ve aynı işlemi yapın.) süzdürün ve bekletin. Barbunyaların çok pişip, dağılmamasına dikkat edin. 
  2. Orta boy bir tencereye zeytinyağını, ince ince doğradığınız soğanları koyun. Üzerlerine bir miktar tuzu ve 2 tatlı kaşığı şekeri serpiştirip, kapağını katın. Soğanlar hafifçe yumuşasın, şeffaflaşsın ve minik minik oynamaya başlasın.
  3. Soğanların üzerine, domatesi ekleyin ve hafifçe suyunu çekip, koyu sos kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tencereye, havucu, patatesi ve sarmısağı ekleyin. Bütün malzemeyi biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su döküp karıştırın.
  4. Bir miktar yumuşayana kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak, ortayla kısık arası bir ateşte pişirin.
  5. Barbunyaları ekleyin. Barbunyaların üstüyle aynı hizaya gelecek kadar kaynar su ekleyin. Tencerenin ağzı genişliğinde fırın kağıdını, barbunyaların üzerine yayın. Bu buhar oluşmasına sebep verip, az suyla pişmesini sağlayacak. Tencerenin kapağını kapatın ve yemek suyunu çekip, yağına kalıncaya kadar, kısık ateşte pişirin.
  6. Yemeği dinlendirip servis tabağına aktarın ve maydanozla süsleyin.
  7. Yanında limonla servis yapın.

Bulgur pilavımız. Bildiğiniz bulgur pilavı tarifi yok:)
Patlıcan kebabı:
Her seferinde farklı malzeme ile deniyorum her seferinde enfes oluyor. Bu sefer
Malzemeler:
1kg patlıcan(8 kişi için 1,5 kg daha yeterli)
400 gr yağlı kıyma.
1 soğan(ince doğranmış yada rendelenmiş)
1 tutam maydonoz
tuz karabiber pul biber.
Hazırlanışı:
Bir dolu bir boş soyulan patlıcanalraın arasına köfteler konularak borcama dizilir. Fırınlanır. Pişmeye yakın üzerine domates serilir...
Peynirli börek. Sodalı börek malzemelerim
Salata
Güllaç İŞTE tarifi burada

Hiç yorum yok: